Kevätkisat 2024

PT Espoon kevätkisat järjestettiin Ruskeasuon palloiluhallissa 13.-14. huhtikuuta. Kilpailuissa oli viime syksyn tapaan käytössä pingishallin lisäksi myös ison alasalin puolikas, joten saimme käyttöömme tämän myötä 9 lisäpöytää normaaliin nähden. Lisäpöydille oli todentotta myös tarvetta, sillä kevätkilpailumme olivat koko kotimaisen pingiskauden 2023-24 suurin kansallinen kilpailu starttimäärin mitattuna.

Kilpailuihin osallistui yhteensä 185 eri pelaajaa. Lauantain luokkiin osallistui yhteensä 140 pelaajaa ja sunnuntaina vastaava lukumäärä oli 112. Sekä lauantain että sunnuntain luokkiin osallistuvien määrä oli 67 kpl. Eri seuroja oli edustettuina 31 kpl ja osallistujamääriltään PT Espoo oli luonnollisesti suurin 52 pelaajalla. Muita isolla osallistujajoukolla mukana olleita seuroja olivat vantaalainen TIP-70 (22 os.), helsinkiläinen MBF (14 os.), OPT-86 Oulusta (11 os.) sekä Tampereen PT 75 (11 os.). Tästäkin seuralistasta on pääteltävissä, että pelaajia ilmoittautui runsaasti mukaan myös pk-seudun ulkopuolelta.

Osallistujien ikäjakauma oli seuraavanlainen; aikuiset (19-59 vuotiaat) 46 %, juniorit (18-v tai alle) 39 % ja veteraanit (60-vuotiaat tai yli) 15 %.  Juniori-ikäisten määrä oli mukava ja he osallistuivat kisoissa keskimäärin 2 luokkaan eli junioreiden määrällä oli näin ollen iso merkitys suureen starttimäärään. Sitä vastoin ikäluokissa 19-40 olevien aikuisten määrä (30 kpl) ja prosenttiosuus (16 %) kaikista osallistujista on kyllä pieni.

Yhteensä startteja, eli luokkakohtaisia osallistujamääriä kertyi kahden päivän aikana 335 kpl. Näistä lauantain osuus oli 202 ja sunnuntain osuus 133. Näissä luvuissa nelinpeliluokkiin osallistuneet ovat laskettu 1 startti = 1 pari -periaatteella.

Launtaina pelattiin kahdessa eri ryhmässä miesten ja naisten kaksinpelin GP-luokat sekä rating-luokkia alkaen R-750 luokasta R-2200 -luokkaan saakka. Miesten kaksinpelin GP-luokka keräsi mukavat 30 osallistujaa. Voittajaksi pelasi varsin ylivoimaisesti PT 75:n Otto Tennilä, joka kärsi turnauksen 7 pelaamassaan ottelussa vain yhden erätappion (välierässä seurakaveri Riku Autiota vastaan). Finaaliin eteni järjestävän seuran Lassi Lehtola, joka matkalla loppuotteluun kaatoi mm. Mika Räsäsen (3-0) ja Matias Ojalan (3-2). Päivän yllättäjä oli ehdottomasti Smashin 15-vuotias Long Hoang, joka eteni mm. kolmen viisieräisen matsivoiton turvin aina semifinaaliin saakka.

Naisten kaksinpelin GP-luokan voittoa lähti tavoittelemaan ilahtduttavasti peräti 10 pelaajaa, joista kaiken lisäksi jokainen edusti suomalaista seuraa. Voiton nappasi ykkössijoitettu PT Jyväskylän Maria Girlea ilman erätappioita. Toiseksi sijoittui MBF:n Ildiko Kadar, joka semifinaalissa voitti niukasti (3-1 mutta viimeinen erä hieman kuin vanhojen sääntöjen mukaan 21-19) järjestävän seuan Elli Roosioksan. Toinen pronssimitalisti oli TIP-70:n Elina Veidenbaum.

Sunnuntaina vuorossa olivat Juniorien GP-luokka (yhteensä peräti 45 osallistujaa) sekä rating-luokat ja nelinpelit. Juniorien GP-luokan osallistujat jaettiin ratingin mukaan neljään eri tasoryhmään siten, että ryhmässä 1 oli mukana 16 pelaajaa, toisessa ryhmässä 12 pelaajaa, kolmannessa ryhmässä 6 pelaajaa ja neljännessä ryhmässä 11 pelaajaa. Jälkeenpäin kritiikkiä aiheutti tuo jako, sillä GP-pisteitä jaetaan ikäryhmittäin kokonaissijoituksen perusteella. Jaottelulla on kuitenkin perusteensa ja tällä tavalla kaikille osallistujille saadaan mukava määrä varsin tasaväkisiä pelejä (vähintään neljä per pelaaja). GP-luokan voittoon pelasi PT Espoon Lassi Lehtola, jolle tiukan vastuksen loppuottelussa antoi TIP-70:n Juho Kahlos.

Kaikkinensa turnaus sujui jälleen hyvin ja aikataulullisesti pelit päästiin aloittamaan lähes kisakutsussa ilmoitetun suunnitelman mukaisesti. Lauantain luokkien osalta jälkimmäisen ryhmän loppuottelut myöhästyivät hiukan suunnitellusta ja näin jälkikäteen naisten kaksinpelin GP-luokassa olisimme voineet sijoittaa suoraan jatkokaavioon ennakkosuosikit. Tällöin alkulohkot olisi voitu pelata neljän pelaajan pooleissa (nyt viiden pelaajan poolit), jolloin aikaa olisi mennyt vähemmän ja myös pöytiä olisi ollut muiden luokkien jatko-otteluille enemmän käytössä.