Kausi 2023-24

Kausi 2023-24 oli onnistunut ja menestyksekäs PT Espoolle. Syyskauden SM-kisoissa miesten joukkuekilpailussa PT Espoon molemmat joukkueet etenivät loppuotteluun. Naisten joukkuekilpailussa espoolaisjoukkueet saavuttivat hopeaa ja pronssia. Mestaruussarjassa ykkösjoukkueemme (Arttu Pihkala, Aleksi Räsänen, Mika Räsänen ja Toni Soine) voitti ylivoimaisesti runkosarjan vain yhdellä pistemenetyksellä, mutta huhtikuun lopulla pelattu neljän joukkueen lopputurnaus oli kvartetille pettymys. Semifinaalista oululaista OPT-86:sta vastaan tuli jo vaikea, vaikka vastustaja joutui käyttämään varapelaajia sairastapausten myötä. Ottelusta espoolaisille kuitenkin niukka 4-2 voitto, kun pari ratkaisevan erän vääntöä kääntyivät meille suotuisasti. Loppuottelussa vastassa oli ennakko-odotusten mukaisesti tamperelainen PT 75. Hankalan alun jälkeen (1-3 tappiotilanne) joukkueemme onnistui nousemaan kamppailuun ottelun voitosta, mutta ratkaiseva viimeinen nelinpeliottelu päättyi kuitenkin vastustajien selvään voittoon. Mestaruus karkasi näin Tampereelle otteluvoitoin 4-3. Kakkosjoukkueemme PT Tapiola palasi Mestaruussarjaan, mutta tuloksena oli tasaisessa sarjassa jumbosija ja paluu alemmalle sarjatasolle. Nuorelta joukkueelta nähtiin kuitenkin paikka paikoin hyviä otteita ja kauden ajalta kertyneet kolme voittoa ja yhteensä kahdeksan sarjapistettä olisi monena muuna vuotena riittänyt sarjapaikan säilyttämiseen.

Muita kauden kohokohtia oli menestyminen Euroopan Pöytätennisliiton järjestämässä kolmoskategorian European Trophy -turnauksessa. Loppuvuodesta Ruotsin Eskiltunassa pelatussa aluekarsintaturnauksessa oli joukkueita mukana isäntäseuran lisäksi Liettuasta ja Islannista. Joukkueemme (Lauri Hakaste, Lassi Lehtola, Arttu Pihkala ja Toni Soine) kärsi ensimmäisessä ottelussa 0-3 tappion Eskilstuna BTK:ta vastaan, mutta kun lopuista kolmesta ottelusta irtosi vakuuttavat voitot, karsintaturnauksen 2. sija ja sitä myötä lopputurnauspaikka oli selviö. Lopputurnaus pelattiin Serbian Novi Sadissa touko-kesäkuun vaihteessa, jossa taso koveni huomattavasti (mukana mm. vuoden 2016 Euroopan mestari Emmanuel Lebesson). Muutamista hyvistä otteluista huolimatta tuloksena oli alkulohkossa tappiot Espanjan ja Slovakian joukkueille ja sijoitusottelussa vielä toiselle slovakkijoukkueelle. Joukkueestamme Arttu pääsi voiton makuun kukistamalla tasokkaan puolalaispelurin.

Sarjakausi oli muutonkin suhteellisen menestyksekäs espoolaisille, sillä suurin osa divarijoukkueistamme pääsi pelaamaan ylempiin jatkosarjoihin ja sarjanousutkin jäi muutamalla joukkueella pisteen tai kahden päähän. Myös kilpailukausi SM-kisoineen oli seurallemme menestyksekäs, kuten alla olevasta mitalitaulukosta voi päätellä. Seuramme järjesti Ruskeasuolla myös perinteiset syys- ja kevätkisat, joissa molemmissa oli alasali käytössä. Lisäpöydille oli käyttöäkin, sillä kevätkisat oli koko kotimaisen kilpailukauden suurimmat kansalliset kilpailut starttimäärällä mitattuna ja syyskisatkin TOP-3:ssa.

Tuulimäen pöytätennissali oli läpi kauden ahkerassa käytössä. Järjestimme syyskaudella yhteensä eri ryhmien (Kilparyhmä, lasten ja nuorten pingiskoulu ja aikuisten harrasteryhmä) harjoituskertoja yhteensä 109 kpl. Useisiin ryhmiin oli enemmän tulijoita kuin pystyimme ottamaan ja näin ollen kevätkaudeksi lisäsimme ryhmien määrää ja harjoituskertoja keväällä kertyi näin ollen yhteensä 141 kpl. Järjestämiimme treeneihin osallistui säännöllisesti syys- ja kevätkaudella yhteensä 167 eri pelaajaa, joista lapsia ja nuoria oli tasan 100. Ryhmissä syys- ja kevätkauden osalta on hieman vaihtelua varsinkin nuorimpien harrastajien ryhmissä, mutta joka tapauksessa merkittävä osa kävijöistä on ollut lajin parissa jo pidempään. Kilpailulisenssin omaavien pelaajien määrä seurassamme kaudella 2023-24 nousi tasan 100 pelaajaan, joista 18-vuotiaiden tai sitä nuorempien osuus oli 36 kpl. Lisenssimäärällä mitaten olemmekin Suomen suurin pöytätennisseura.

PT Espoon mitalistit kauden 2023-24 SM-kilpailuissa:

DE-SM (Pori) 16.-17. syyskuuta
M-1300 (E) Kaksinpeli: 3. Katrin Looke

BC-SM (Helsinki) 7.-10. lokakuuta
M-1700 (C) Kaksinpeli: 3. Otto Boije

Joukkueiden ja A-luokan SM (Helsinki) 25.-26. marraskuuta
Miesten joukkue: 1. PT Espoo 1 (Lehtola, A. Räsänen, Soine)
Miesten joukkue: 2. PT Espoo 2 (Hakaste, Jormanainen, Kärner, M. Räsänen)
Naisten joukkue: 2. PT Espoo 1 (Polina Levkina, Eleonoora Roosioks)
Naisten joukkue: 3. PT Espoo 2 (Sonja Ylinen, Yang Yixin
M-2200 (A) Kaksinpeli: 1. Lauri Hakaste
M-2200 (A) Kaksinpeli: 2. Lauri Hakaste / Juho Kahlos (TIP-70)

Para-SM (Pajulahti) 16. joulukuuta
Kävelevät, Kaksinpeli: 3. Aaro Mäkelä

Junioreiden SM (Oulu) 16.-17. maaliskuuta
M15 Kaksinpeli: 1. Lassi Lehtola, 3. Ilari Sell
M15 Nelinpeli: 1. Lehtola / Oinas (OPT-86), 3. Joonas Kokko / Köhler (MBF)
M15 Joukkue: 1. PT Espoo (Kokko, Lehtola, Sell)

Henkilökohtainen SM (Tampere) 25.-26. maaliskuuta
Miesten Kaksinpeli: 3. Aleksi Räsänen ja Mika Räsänen
Miesten Nelinpeli: 1. Toni Soine / Benedek Olah (Sesi), 2. Aleksi Räsänen / Sam Khosravi (Pars) ja 3. Lassi Lehtola / Arttu Pihkala
Naisten Nelinpeli: 3. Polina Levkina / Eleonoora Roosioks
Sekanelinpeli: 2. Arttu Pihkala / Ella Kellow (OPT-86)

Mestaruussarjan lopputurnaus (Helsinki) 27. huhtikuuta
Miesten Mestaruussarja: 2. PT Espoo (Arttu Pihkala, Aleksi Räsänen, Mika Räsänen, Toni Soine)

18-vuotiaiden SM ja Nappulaliiga (Koski TL) 4.-5. toukokuuta
M18 Kaksinpeli: 1. Aleksi Räsänen, 2. Lassi Lehtola
N18 Kaksinpeli: 3. Yang Yixin
M18 Nelinpeli: 1. Räsänen / Khosravi (Pars), 3. Lehtola / Kahlos (TIP-70)
N18 Nelinpeli: 3. Yang Yixin / Sonja Ylinen
U18 Sekanelinpeli: 1. Lehtola / Girlea (PT Jyväskylä), 2. Räsänen / Sinishin
M18 Joukkue: 1. PT Espoo (Lassi Lehtola, Aleksi Räsänen, Ilari Sell)
N18 Joukkue: 3. PT Espoo (Alisa Sinishin, Yang Yixin, Sonja Ylinen)